- 29 -


Pentru un mic dejun în doi

 

De ani de zile încep aproape fiecare dimineață cu cereale și iaurt. Uneori am chef de o schimbare, și atunci mă întorc la ochiuri sau omletă.

De data asta ochiurile au fost un pretext pentru a aduce pe masă o bogăție de arome.


Ingrediente (pentru 2 persoane):

ochiuri

- două ouă de țară;

- două felii de pâine;

- câteva felioare de șuncă afumată, tăiate subțire, cât să-și facă simțită prezența, neostentativ (eu folosesc șuncă făcută de noi, ținută în baiț de vin cu mirodenii și afumată în fum de mărar;)

- o brânză cu personalitate; merge o brânză albastră, dar poate că e prea comună; eu am caș de oaie pe care l-am înnobilat cu cimbrișor, mentă și niște boabe, în ulei de floarea soarelui presat la rece; (poate am să vă spun odată rețeta)

- două-trei linguri de vin alb, sec;

- o linguriță de unt de casă sau ulei de măsline;

La treabă:

Tăiem patru felioare de șuncă și pregătim patru bucățele de brânză.

ochiuri 1


Decupăm pâinea cu un pahar.

ochiuri 1


O prăjim pe o parte. Eu am folosit o tigaie mica, dar într-o tigaie medie vor încape toate cele patru piese. Daca nu vă e frică de colesterol, puneți și o linguriță de unt (de casă, pot să vă spun eu cum se face). Altfel, puteți pune o linguriță de ulei de măsline. Când sunt ușor rumenite, le întoarcem.

ochiuri 1


Spargem cu grijă căte un ou în fiecare locaș din pâine.

Acum urmează filozofia: trebuie să ne mișcăm repede, astfel ca în final oul să nu se ardă pe fund dar să nu rămână albuș nefăcut pe deasupra. Pentru asta, vom avea pregătit un capac potrivit la mărimea tigăii și vinul alb (sec). Un capac de sticlă e mai bun, ne lasă să vedem ce se întâmplă.

ochiuri 1

Punem repede șunca peste ou (cu atenție totuși, să nu spargem gălbenușu'; și brânza pe cercul de pâine. Turnăm două-trei linguri de vin în tigaie și punem capacul. Vinul se va evapora și vaporii vor ajuta la coacerea albusului. (Puțin va intra și în pâine, dându-i un anume gust).


Et voila!

Odată în farfurie, dau peste ou un praf de piper și puțină sare mare.

ochiuri 1

Poftă bună!

Am uitat. Dacă n-am a merge undeva cu mașina, eu completez întotdeauna cu trei înghițituri mici de vin. Roșu și sec. Chiar dacă e mic dejun.

Mi-ar place să aflu că v-a plăcut.


PS. Mulțumesc prietenului și vecinului Mihai Cazan, care m-a ajutat cu fotografierea.