- 27 -


Cuptorul de pâine

experiență de constructor


Îmi doream să fac acest cuptor încă de când am cumpărat proprietatea. Casa avea un vechi cuptor, deteriorat şi mult prea mare.

În pagina următoare am postat descrierea completă a experienței mele.

Acum, că mă uit în urmă, câteva lucruri le-aș face altfel. Și le descriu în această parte de început ca să le aveți în minte ca o alternativă dacă veți avea răbdarea de a citi materialul.

1. Am considerat că dacă folosesc jumătăți de cărămidă, voi obține o curbură mai frumoasă, o față mai lină, atât la interior cât și la exterior.
Este adevărat, dar prețul plătit este următorul: cu jumătăți de cărămidă, suprafețele de suprapunere sunt mai mici. Cu cât vă ridicați spre cercurile mici ale cupolei, suprapunerea devine mai dificilă. Și acolo unde legatura între cărămizi nu este suficient de bună apar crăpături, care se transmit și în tencuială.
De asemenea, se face o grămadă de mizerie (ca și cum tot procesul în sine n-ar genera dstulă) și ia mult timp.

2. Eu am creat un anume pat de sticlă, pe care l-am gândit ca izolator dar și ca un colector de căldură. Ca izolator sunt sigur că e foarte bun. Dar poate că un strat suplimentar, deasupra, de sticlă spartă ar înmagazina mai multă căldură în vatră. Sigur că și aici poate fi o discuție: mai multă căldură în vatră, deci o coajă mai arsă în partea de jos.

 

De asemenea, dacă materialul vi se pare interesant, vă rog să dați un feed-back.

 

Pagina următoare...